Inte av denna världen
Jag tycker ännu mer om Inte av denna världen än Yaa Gyasis förra bok Vända hem. Det är en briljant bok.

Vi följer Giftys berättelse ur ett jagperspektiv, där hon berättar om ett liv färgat av förlusten av en älskad bror, men också en uppväxt genomsyrad av både tro och rasism.
Giftys bror var en lovande basketstjärna men en olycka leder till ett beroende av opiater, en katastrof som härjar genom den nordamerikanska befolkningen. Här förs inte samtal om den ur ett politiskt perspektiv utan Gyasi gestaltas hur ett liv snabbt kan slås sönder, och inte bara det liv som förloras utan livet för hela familjen.
Giftys mamma ville ge allt till sin son och övertalade därför sin make att söka lyckan i USA, där Gifty föds. När Gifty var i fyraårsåldern gav maken upp, och återvände till deras hemland, medan familjen blir kvar. Först med hoppet om att han ska återvända snart. Pappan blir en hägring, sedan ett sår. Mamman arbetar hårt och mycket, men familjen håller sig ändå bara knappt över ytan. Så det är också en berättelse om hopp och fattigdom och hårt arbete. Men också om den ingrodda rasismen, familjen är ständigt omgiven av rasism och påhopp. För mig blir det här en mycket mer givande och levande berättelse om ojämlikhet än Bror som jag nyligen läste.
Men det som är mest givande är Giftys forskning och hennes funderingar kring olika snarast filosofiska frågor. Hon har valt att forska inom neurovetenskap och experimenterar på möss för att se om det går att förhindra beroende. Hela hennes liv har vigts till brodern. Hon vägrar också att släppa människor nära, både vänner och älskare. Hon bearbetar också ständigt sitt förhållande till religionen efter en uppväxt inom pingstkyrkan. Jag imponeras av Yaa Gyasis fantastiska grävande i livsfrågor och utmärkta gestaltningar av olika karaktärer, och som skrivande människa ser jag också vilket beundransvärt bygge och skapat, all research hon måste ha gjort. Där skapas bryggor mellan forskning, filosofi, tro och livsfrågor, sorg och familjerelationer, emigration och fattigdom, och det är hela tiden levande, ett språk som är väl avvägt.
Det enda jag inte tycker om är slutet. Det är abrupt på ett vis som jag kände mig övergiven av. Det är inte slutet i sig, utan hur det kom som stör mig. Men det är en liten sak i en för övrigt briljant bok.
Om boken / baksidestext:
"Helt uppslukad. Varje ord och tanke är perfekt utformad. Jag blir nästan arg för att den är så bra." Roxane Gay
Gifty studerar neurovetenskap vid Stanforduniversitetet och utför avancerad forskning i syfte att finna en medicinsk behandling mot depression och beroende. Hennes bror Nana var en lovande idrottsman men blev beroende av smärtstillande tabletter efter en fotskada, vilket fick oerhörda konsekvenser. Hennes deprimerade mor lämnar sällan sängen, svårt traumatiserad efter flytten till USA.
Gifty bestämmer sig för att finna den naturvetenskapliga förklaringen till den olycka som drabbat dem som står henne närmast. Samtidigt lockas hon allt mer tillbaka till sitt eget och sin familjs ghananska ursprung. Finns hoppet om en lösning snarare i detta sökande än i hennes avancerade forskningsprojekt?
Yaa Gyasis nya roman efter världsframgången med Vända hem är ett starkt berörande porträtt av en familj i USA som präglas av emigration, av depression, av beroende och sorg. Det är en roman om tro, vetenskap, religion och kärlek. Det är en oförglömlig läsupplevelse av den amerikanska litteraturens nya stjärnskott.
- Titel: Inte av denna världen
- Författare: Yaa Gyasi
- Översättare: Inger Johansson
- Utgivningsår: 2020 (original 2020)
- Förlag: Nordstedts
- Bok #7 2021