Litteraturkanon
Det är helt fel ord. Det jag läser i dag kan av olika anledningar göra att en bok tar sig in i min kanon, men sedan lyfts ut med lite distans. En kanon är ju mer fast i sin kontur än så. Men. Här är böcker jag verkligen tycker om av en eller annan anledning. Lite inspirerad av Bodil Malmstens lista på hundra titlar från skrivboken Så gör jag. Det här är förstås bara en början, jag orkar inte fylla på all på en gång.
På flykt från ett sorgebud
av David Grossman
Jag har läst annat av Grossman men inget har drabbat mig som den här. För mig är det ren författarmagi, en läsning som får mig att stanna upp och undra hur det är möjligt att skriva så här.
I morgon fyller jag tjugo
av Alain Mabanckou
Det här är en afrikansk uppväxtskildring som öppnade upp något inom mig. Hur världspolitik svävade kring den unga huvudpersonen, det gjorde något särskilt med texten.
Bonjour tristesse
av Françoise Sagan
I min gamla utgåva finns både Ett moln på min himmel och Skymten av ett leende, så för mig är de för alltid sammanlänkade. Jag läste boken flera gånger som ung, den enda bok jag läst flera gånger tror jag? Och var väldigt fängslad av den stämning Sagan skrev fram.
Igelkottens elegans
av Muriel Barbey
Det här är en bok med en värld jag kände mig hemma i. En viss typ av intellektualitet som helt enkelt kändes som jag. Dessutom var den vacker, även om jag kunde se vissa brister var känslan av hemhörighet överväldigande.
Morgon i Jenin
av Susan Abulhawa
Det här var den typen av läsning som öppnar upp ett skeende eller fakta och levandegör det. Känslan av att förstå något på djupet, konflikter och det som annars kan tendera att bli nyhetstexter eller död materia i en historie- eller samhällsbok.
Den röda grevinnan
av Yvonne Hirdman
Precis som Morgon i Jenin gav den här boken mig en ny känsla för något som tidigare varit död kunskap. Det kändes som att jag fick komma in i den europeiska historien ur en annan vinkel, fick se skeenden från en annan plats, och dessutom levandegjorda.
Titel
Titel
Drömmar i tredje riket
av Charlotte Beradt
En av de mest intressanta böcker jag läst. I den samlar den tysk-judiska journalist femtio drömmar hon fått återberättade för sig som visar att diktaturen tog sin in drömmarna på olika vis. Att människor förhöll sig till och bearbetade det som skedde när de sov.