Mandarinerna

de Beauvoirs Mandarinerna är en givande läsning som knyter an till mycket av mina egna grubblerier kring politik och ansvar.

Jag talade med min vän J.H om boken och hon sa att hon läst den i tonåren. För mig tror jag inte att det hade varit en meningsfull upplevelse då. Hur som helst hade det varit en annan upplevelse, så klart. 

Det som lockar mig mest är ordväxlingarna, framförallt mellan de två karaktärer som förståtts som Camus (Henri Perron) och Sartre (Robert Dubreuilh). Det handlar mycket om relationen mellan konsten och politiken, det personliga ansvaret och olika förhållningssätt. Sådant som jag själv finner mig grubbla kring. Det är också intressant att ta del av de olika positioner som människor kan ställa sig i när det kommer till ondska, hämnd, ärlighet och liknande både praktiska och existentiella teman.

Jag är inte så intresserad av karaktären Ann Dubreuilhs kärlekshistoria med en amerikansk författare, även om en del resonemang kring kärlek och livet är intressanta.

Det är i mycket en samtalsroman, men också mycket inre dialoger där karaktärer funderar på saker och ting. Det är inte så elegant alla gånger, men ändå intressant. Jag tycker också om gestaltningen av tiden efter andra världskriget, världspolitiken och rädslan för det tredje världskriget.


Om boken/ baksidestext:

Julen 1944: Paris har befriats och andra världs­kriget kommer snart att vara slut. Efter fyra år av underjordisk kamp kan franska motståndsrörelsen äntligen börja att se framtiden an.

Chefredaktören för tidningen L'Espoir, Henri Perron, längtar efter att få ge sig ut i Europa i jakt på material och tackar ja till en föreläsningsturné i Portugal. I hemlighet planerar han att samtidigt bryta med sin livskamrat Paule eftersom hennes kärlek tynger honom. Med på resan följer i stället dottern till hans goda vänner Robert och Anne Dubreuilh, den artonåriga Nadine. Men återkomsten till Paris blir inte vad Henri har väntat sig: Paule vill inte acceptera brytningen och Nadine svärmar för honom medan starka krafter verkar för att radikalisera hans tidning och knyta den till kommunistpartiet.


Nadines mor Anne Dubreuilh hör till de vänsterintellektuella kretsarna i Saint-Germain-des-Prés. Hennes man är den tjugo år äldre universitetsläraren Robert som nu vill hjälpa revolutionen på traven genom att starta ett nytt parti. Anne känner sig klämd mellan Nadines tonårsuppror och Roberts politiska engagemang och hon längtar efter att få bli sedd. Av en händelse får hon tillfälle att resa till USA på en konferens och upplever en passionerad kärlekshistoria med en amerikansk författare, Lewis Brogan. Men skillnaderna i deras personligheter uppväger inte förälskelsen och Anne väljer att återvända. Tillsammans med Henri, Robert och deras kamrater hör hon till "mandarinerna", den grupp människor som i kölvattnet på freden vill förändra världen.

Simone de Beauvoir ville absolut inte att Mandarinerna skulle läsas som en nyckelroman, men idag, när så mycket publicerats om hennes liv, inte minst av henne själv, är det svårt att inte läsa in porträtt av Albert Camus, Jean-Paul Sartre, henne själv och Nelson Algren i romanen. Mandarinerna belönades med Goncourtpriset 1954.

  • Titel: Mandarinerna
  • Författare: Simone de Beauvoir
  • Översättare: Åsa Moberg och Adam Inczedy-Gombos
  • Omslag: Lotta Külhorn
  • Utgivningsår: 1992 (original 1954)
  • Förlag: Nordstedts förlag
  • Bok #4 2021

© 2021 Karin Salmson. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång