Så skapas känslor
Pedagogiskt, tydligt och övertygande samlar Lisa Feldman Barrett sin och andras forskning om hjärnan och hur våra känslor skapas. En bok som väcker tankar. (En del av dem har jag utvecklat i ett annat inlägg, se här.)

Jag fick Så skapas känslor rekommenderad av en vän som är psykolog. Jag förstod att det omkullkastat en hel del för henne. Och med rätta. Idén med den tredelade hjärnan är välkänd, och känslan av att ha en intuitiv automatisk del som en annan rationell del kan hejda upplevs som korrekt. Liksom tanken på att det finns någon form av baskänslor inom oss som alla har och som vi snarare lär oss tolka och uttrycka än skapar.
Jag har läst, uppskattat och använt Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman. Hans förklaringar av de två systemen, det automatiserade system 1 och det medvetna system 2, passade som hand i handske för mina egna tankar och teorier kring normer, normkritik och normkreativitet. Med den här kunskapen måste jag formulera om, tänka om, eller kanske främst tänka till. För det är absolut inte så att det här förändrar allt. Som Feldman Barrett själv lyfter i boken fungerar en hel del som vi redan sysslar med i form av strategier och terapiformer, men det är inte säkert i att vi har haft rätt i varför det gör det.
De första tre fjärdedelarna av boken är främst fokuserad på att förklara vad forskningen tidigare trott, varför samt varför det är fel och hur det ligger till. Alltså förklaringar kring hur vår hjärna fungerar. Det är intressant och lärorikt. Men egentligen är det den sista fjärdedelen som jag är mest intresserad av. Det som handlar om att hantera känslor, om sjukdomar och hälsa, juridik och vad den här kunskapen får för eller kan få för effekter. Tyvärr är det den delen som är svagast. Helt begripligt, eftersom Feldman Barret då rör sig bort från sitt faktiska forskningsområde. Men det är ändå intressant, om än inte för mig helt användbart. Inte på studs. Jag kommer behöva lägga en hel del tankekraft på att föra över tankarna till mina områden. Det är väl som det ska.
Boken har fått mig att prata mycket. Testa tankar, formulera teorierna och kunskapen med andra. Ett behov av att sätta ord på det jag läst och klura kring vad det innebär. Det är ett väldigt gott betyg för en vetenskapligt baserad bok. Jag förstår också att den här forskningen kommer att förändra mycket inom många områden.
En intressant sak är hur den pekar på den enorma vikten av allmän hälsa med basala saker som sömn, näring, vila, trygghet och gemenskap. Hur ojämlikhet, för de med sämre förutsättningar och resurser, skadar hjärnan och möjligheter. Att utbildning med ett rikt ordförråd och många begrepp är viktigt för alla typer av intelligens, för vår förmåga att förstå oss själva och andra, och hantera våra liv på ett vis som gynnar oss både fysiskt och psykiskt.
Ett bonuskapitel tar upp huruvida djur har känslor. Som hundägare läste jag det med intresse, så jag ska inte spoila det för den som inte läst boken. Men kan väl säga att svaret inte var chockerande.
Boken svaghet är att den bitvis är upprepande och när det kommer till det praktiska inte lika givande som när det gäller kunskapsöverföring. Bokens styrka är att den är pedagogisk, tydlig och övertygande, Lisa Feldman Barrett har ett tillgängligt språk och lättsamt sätt att gestalta sin kunskap. Jag får anta att det finns mycket forskning att gräva vidare i som rör sig i samma område, men Så skapas känslor känns som ett måste för de som arbetar inom psykologiska fältet, eller för den delen utbildning, politik eller intresserar sig för människor och hur vi fungerar.
Om boken/baksidestext
Känns min rädsla och glädje på samma sätt som din? Hur kan du veta om någon är arg eller ledsen? Varför verkar känslor uppstå automatiskt? Kan vi kontrollera känslorna med förnuftet? Lisa Feldman Barrett presenterar här en banbrytande teori om känslornas källa. Den nya kunskapen innebär ett paradigmskifte som kan revolutionera psykologin, sjukvården och hur vi ser på mänskligt fungerande.
Hennes forskning omkullkastar den utbredda sanningen om att känslor uppstår i specifikt avgränsade delar av hjärnan och att de uttrycks på ett likartat sätt över hela världen. Istället har hon visat att känslorna skapas i stunden, utifrån sammanhanget och genom en kombination av de nätverk som aktiveras i hjärnan och vår tidigare inlärning. Teorin innebär att vi har mycket större inflytande på vårt eget känsloliv än vad vi tidigare har trott.
- Titel: Så skapas känslor - Hjärnans hemliga liv
- Författare: Lisa Feldman Barrett
- Översättare: Sara Lindberg Gombrii
- Utgivningsår: 2018 (original 2017)
- Förlag: Natur & Kultur
- Bok #1 2021